STUDIOSESSIES: 1TWENTE

1Twente zet zich in als verbinder van de samenleving. In deze rol slaan zij bruggen tussen de behoefte van inwoners en de taken van het bestuur van de stad. Zij zijn van mening dat een participatieve samenleving maakbaar is. De inhoud van deze participatie regel je bottom-up en deze participatie faciliteer je top-down.

Deze opvatting hebben zij niet zomaar. De afgelopen jaren hebben zij veel geïnvesteerd in dit soort trajecten. Van opkomstbevordering tot waterproblematiek, zij gebruiken hun middelen om stadsthema’s te agenderen bij de politiek in de hoop het verschil te maken dat de stad verdient. Maar hoe doen ze dit?

Tijdens deze zesdelige serie gaat 1Twente diepen in op één van deze cases, de afvalproblematiek van Enschede. Hierin speelden zij een centrale rol in het ophalen van problemen, oplossingen en het aanbieden van een advies aan de commissie die verantwoordelijk is om een beleidsadvies te schrijven. Kijk hieronder de afleveringen.

AFLEVERING 06: SAMENWERKEN MET STUDIO VERS BESTUUR

Tijdens het Enschede akkoord in 2018 kwamen 1Twente en Studio Vers Bestuur elkaar tegen. Wat zijn de overeenkomsten tussen de partijen en waar zijn ze complementair? Hoe ondersteunen lokale media en provinciale programma’s elkaar? Kijk naar deze laatste aflevering en luister mee naar de antwoorden.

AFLEVERING 05: VAN INWONERSPARTICIPATIE NAAR BELEIDSADVIES

De oplossingen van het participatieproces zijn binnen. Deze worden samen aangeboden aan de onafhankelijke commissie. Maar wat nu? Hoe krijgt je de raad zover om aan de slag te gaan met de opbrengsten? Als blijkt dat alles al vast ligt en de kans bestaat dat de oplossingen niet gebruikt gaan worden, heb je dan iets verkeerd gedaan? Wat kan er beter? Is participatie eigenlijk wel mogelijk?

 

AFLEVERING 04: HET NUT VAN FOCUSGROEPEN EN HET BETREKKEN VAN JONGEREN

Concepten worden opgezet door de initiatiefnemer. Het is belangrijk om gebruik te maken van the wisdom of the crowd. Heb je blinde vlekken? Klopt jouw concept bij de behoefte van de doelgroep? Zit je op de juiste weg? Focusgroepen ondersteunen de richting die je opzet. Tijdens het opzetten van diverse trajecten gebruikt 1Twente het liefst focusgroepen. Ook is geprobeerd een jongeren focusgroep op te zetten. Dit vergt een hele andere aanpak. We gaan in gesprek met een jongerenorganisatie over deze uitdaging en leggen uit hoe je een algemene focusgroep maakt en inzet.

 

AFLEVERING 03: DE OPLOSSINGEN VAN DE INWONER

Wanneer de problemen zijn gedefinieerd is het zaak om de inwoner goed te informeren over deze problemen. Daarna is het tijd om ze te betrekken bij de oplossing. Hoe informeer je zo goed mogelijk en zorg je er voor dat de inwoner betrokkenheid voelt om mee te denken over oplossingen? Hoe haal je op en hoe gebruik je participatie om de belangrijkste oplossingen te filteren?

 

AFLEVERING 02: INVENTARISEREN VAN DE PROBLEMEN

De belangrijkste stap in een goed proces is de fundering. Het starten van een beweging, begint bij het inventariseren van de problemen die leven onder inwoners. Welke methoden zijn het meest effectief bij het ophalen van problemen en hoe pas je deze toe?

In Enschede is een groot probleem met de afvalinzameling. Hoe zorg je ervoor dat je inwoners betrekt bij de verantwoordelijkheid rondom dit probleem? Welke problemen zijn er eigenlijk en hoe zorg je voor genoeg draagvlak om samen aan de slag te gaan met dit probleem?

 

AFLEVERING 01: SERIAL INVESTIGATIVE JOURNALISM

Hoe agendeer je stadsthema’s? Wat is serial investigative journalism? Hoe komt het dat bottom-up participatie beter aanslaat bij inwoners? Wat is de rol van bestuur in dit proces? Vragen die 1Twente probeert te beantwoorden door te experimenteren in de praktijk van het dagelijks leven. Tijdens aflevering 1 gaan de trekkers van deze processen dieper in op de methodiek die zij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Aan de hand van concrete voorbeelden zoals DIFTAR en opkomstbevordering krijg je inkijk in de werkzaamheden van 1Twente.

PODCASTS: SVB X VNG

SVB X HUMANITY RISING