Sportbedrijf Almelo werkt aan eigentijds bestuur met Studio Vers Bestuur

Sportbedrijf Almelo is voortdurend in beweging. Letterlijk én figuurlijk: verenigingsondersteuners Ruben Wassink en Jan Willem Dangremond werken met Studio Vers Bestuur aan bestuurlijke vernieuwing in de organisatie. De werkwijze van sportverenigingen sluit niet meer aan op de huidige samenleving en behoeften van mensen, vinden Jan Willem en Ruben. En dat moet snel anders.

Sportbedrijf Almelo is hét sportloket van Almelo. Ze beheert en exploiteert Almelose sportaccommodaties, biedt sport- en beweegactiviteiten en ondersteunt sport- en beweegaanbieders. De coronacrisis heeft veel invloed gehad op verenigingen en sport en bewegen in het algemeen. “Dat heeft ons als team aan het denken gezet”, aldus Jan Willem. “Wij vroegen ons af: past de werkwijze die wij hanteren nog wel bij de huidige tijd en vragen vanuit sportverenigingen?”

Regie bij de inwoner

“De Almelose korfbalvereniging tipte ons over een podcast met Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur”, vertelt Jan Willem. “Wij hebben Ferenc uitgenodigd het verhaal van Studio Vers Bestuur te delen binnen ons team en zijn hierdoor geïnspireerd geraakt. Wij wilden graag een stukje van deze werkwijze verwerken in onze organisatie.”

“Steeds minder mensen voelen zich verantwoordelijk, maar ze zijn wel te triggeren. Alleen op een andere manier.”

“Studio Vers Bestuur constateert dat de maatschappij een andere behoefte heeft dan dat er momenteel wordt gegeven”, vult Ruben aan. “Steeds meer verenigingen hebben moeite met vrijwilligers en leden werven en dit wordt deels veroorzaakt door de manier van besturen. Bestuur dat alles regelt en zegt ‘word vrijwilliger’ en ‘help ons’, past niet meer in de huidige maatschappij. Steeds minder mensen voelen zich verantwoordelijk, maar ze zijn wel te triggeren. Alleen op een andere manier.”

“Klopt,” zegt Jan Willem instemmend, “onze oude situatie was voornamelijk gebaseerd op zenden. Zenden in de hoop dat iemand toehapt en wij daarmee de vereniging tot dienst konden zijn. Studio Vers Bestuur draait dat om: de regie wordt veel meer bij de inwoner gelegd.”

Positieve reacties

Sportbedrijf Almelo is momenteel met een aantal pilots en casussen aan de slag om bestuurlijke vernieuwing toe te passen in de organisatie: “Wat ik mooi vind is dat de boodschap bij veel Almelose verenigingen positief ontvangen wordt. Een tijdje terug hebben wij het Sportcafé georganiseerd en Ferenc gaf daar een presentatie. De reacties op zijn verhaal liepen uiteen, maar je merkt toch: het komt bij iedereen binnen. Mensen worden aan het denken gezet over de toekomst van de vereniging en dat is heel mooi.”

 

Sportcafé Sportbedrijf Almelo Ferenc van Damme video
Sportcafé Almelo aflevering 1: “Een blik op de sportieve toekomst”

 

Samenwerken met Studio Vers Bestuur

Ruben is enthousiast over samenwerken met Ferenc van Studio Vers Bestuur: “Ferenc weet welke vragen op welk moment gesteld moeten worden en weet goed de denkwijze van Studio Vers Bestuur over te brengen. Hij kan daarnaast heel goed de vinger op de zere plek leggen.”

“Ook hebben wij veel aan zijn kennis en ervaring”, vertelt Jan Willem. “Zo gingen wij eens mensen uitnodigen die niet ‘the usual suspects’ zijn. Wij vroegen ons af: wie vraag je dan? Zijn dat willekeurige mensen in een winkelcentrum, of bekenden van ons die niets met de vereniging te maken hebben? Gelukkig is de lijn met Ferenc erg kort en krijgen wij snel antwoord op vragen. Studio Vers Bestuur levert maatwerk en dat is heel fijn.”

Lerende organisatie

Een belangrijk inzicht van Jan Willem is dat bestuurlijke vernieuwing tijd kost: “Ik denk dat leden best ideeën hebben voor de vereniging, maar de ruimte voor input is er nooit geweest. Als je een lid uit het niets vraagt naar hoe diegene de vereniging anders zou willen zien, dan kun je niet verwachten dat diegene een kant-en-klaar antwoord heeft. Leden moeten wennen aan hun nieuwe rol en dat is een proces.”

“Of je nou een lid, vrijwilliger of bestuurder bent; iedereen heeft aandeel in het succes van de vereniging.”

“Ik ben benieuwd naar hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Als we die nieuwe sfeer levend kunnen houden, dan wordt het een lerende organisatie waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt. Of je nou een lid, vrijwilliger of bestuurder bent; iedereen heeft aandeel in het succes van de vereniging. Dat is ons doel.”

Op de vraag ze het andere organisaties aanraden om met Studio Vers Bestuur in zee te gaan, antwoordt Ruben volmondig ja: “Puur om eens te kijken hoe je de organisatie opnieuw kunt uitvinden. Bij Studio Vers Bestuur leer je omgaan met mensen op een manier die werkend is en aansluit op de huidige maatschappij. Daar leer je ontzettend veel van.”

Gea Overweg, Het 8ste Werk: “Hoe leg je de basis en laat je mensen écht mede-eigenaar zijn?”

In gesprek met Stefan Kuks en Ellen Nauta

Vera van der Sluis, ANNO: “Bij participatie komt meer kijken dan je denkt”

Heeten durft – en maakt een burgerbegroting

Heidy van Essen over samenwerking Studio Vers Bestuur: “Spannend, maar ontzettend inspirerend”

Ferenc van Damme: ‘Adviescommissie is leuk en belangrijk gekkenwerk, maar helaas niet heel baanbrekend’