Gea Overweg, Het 8ste Werk: “Hoe leg je de basis en laat je mensen écht mede-eigenaar zijn?”

In september is gestart met de bouw van Het 8ste Werk; een kleinschalige leefgemeenschap als vangnet voor mensen die in een lastige situatie zitten. Initiators Gea Overweg en Jaap Boersma hebben één belangrijke voorwaarde: Het 8ste Werk moet niet ten gunste van hen zijn, maar van de community. Hoe dit eruit ziet? Momenteel vertalen ze hun ideeën naar de praktijk met Studio Vers Bestuur. 

Het 8ste Werk dient als springplank naar betere tijden: “Van een scheiding tot financiële problemen; gewone mensen met gewone levens kunnen plotseling op straat belanden. Wij bieden hen tijdelijk een plek om op adem te komen”, vertelt Gea. Jaap en Gea wonen zelf mee op het erf en bieden de woonruimtes aan op basis van verhuur, in plaats van zorgindicaties: “In een oase van rust krijgen de mensen een kans om het leven weer op te bouwen. Daarmee wordt de noodzaak van dure geïndiceerde zorg voorkomen.” 

Eigenaarschap 

Dankzij succesvolle crowdfunding kan de bouw beginnen van acht appartementen, bedoeld als crisisopvang. De invulling van de rest van het erf ligt nog open: “Wij zouden graag een moestuin aanleggen of een atelier bouwen, maar wij vinden het belangrijk om daar niet zelf over te beslissen. Wij willen mensen mede-eigenaar maken en Het 8ste Werk echt ten dienste laten zijn van de burger. Het is niet de bedoeling dat er alleen consumenten komen, het is de bedoeling dat het een community wordt. Om die ruimte aan mensen te geven laten wij bewust gaten in het plan.” 

“Hoe leg je de basis en laat je mensen écht mede-eigenaar zijn?” 

Gea en Jaap namen contact op met Studio Vers Bestuur, nadat zij een sessie bijwoonden en een aflevering van Humanity Rising zagen: “Wij waren zeer geïnspireerd en vroegen ons af of Studio Vers Bestuur ons verder kon helpen met het creëren van de community. Want: hoe leg je de basis en laat je mensen écht mede-eigenaar zijn?” 

Waarom-vraag 

Inmiddels is Het 8ste Werk volop lerende partner van Studio Vers Bestuur. Gea en Jaap hebben al een aantal sessies achter de rug: “Gerla is voornamelijk gespreksleider tijdens de sessies en Ferenc inspireert en stelt de kritische waarom-vragen. Die waarom-vraag is belangrijk; de basis moet goed zijn voordat je begint met de ‘hoe’, ‘wat’ en ‘wie’. Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat je kiest, maar het moet kloppen met je overtuiging. Je moet het kunnen uitstralen.” 

“Bij de nieuwe generatie valt veel te leren, want zij denken anders, gebruiken media op een andere manier en committeren zich anders.” 

Tijdens één van de sessies kwam het Mentality-model van Motivaction aan bod. Dit model deelt Nederlanders op in acht milieus naar hun levensinstelling. Gea heeft hier veel van opgestoken: “De groep van 65+, de verantwoordelijken, is er straks niet meer. Daarom vind ik het belangrijk om op zoek te gaan naar jongeren. Bij de nieuwe generatie valt veel te leren, want zij denken anders, gebruiken media op een andere manier en committeren zich anders. Ons initiatief is pas duurzaam als wij hen betrekken.” 

Cadeautje 

Gea spreekt vol lof en enthousiasme over het traject: “Samenwerken met Studio Vers Bestuur is een cadeautje. Het voelt alsof je een hele mooie verrassing stukje bij beetje mag uitpakken. Ik vind het mooi dat zowel Ferenc als Gerla allebei heel sterk observeren en het proces faciliteren. Zij vragen positief kritisch door en je proeft de ervaring als de stenen niet op de juiste volgorde worden gelegd. Dankzij hun deskundige begeleiding, ervaring, kennis en input hebben wij het vertrouwen dat het goedkomt. Dat vind ik echt de kracht van Studio Vers Bestuur.” 

“Samenwerken met Studio Vers Bestuur is een cadeautje. Het voelt alsof je een hele mooie verrassing stukje bij beetje mag uitpakken.” 

“Ik raad een samenwerking met Studio Vers Bestuur aan als je er echt van overtuigd bent dat je het nodig hebt. Je moet de toegevoegde waarde kunnen inzien. Doe je dit niet, dan volg je het traject voor de show. Bovendien moet je dingen loslaten waarvan een nieuw perspectief is niet altijd zichtbaar. Dat moet je echt willen.” Gea besluit: “Als je hier voor open staat, dan versnelt en verrijkt een traject met Studio Vers Bestuur je project enorm.” 

In gesprek met Stefan Kuks en Ellen Nauta

Vera van der Sluis, ANNO: “Bij participatie komt meer kijken dan je denkt”

Heeten durft – en maakt een burgerbegroting

Sportbedrijf Almelo werkt aan eigentijds bestuur met Studio Vers Bestuur

Heidy van Essen over samenwerking Studio Vers Bestuur: “Spannend, maar ontzettend inspirerend”

Ferenc van Damme: ‘Adviescommissie is leuk en belangrijk gekkenwerk, maar helaas niet heel baanbrekend’