The Interpersonal Closeness Experiment

Trainees van de Twentse Overheid zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de uitvoering van het sociale experiment: ‘The Interpersonal Closeness Experiment’. Waarom? Zij waren benieuwd naar de gesprekken tussen inwoners en bestuurders zonder dat ze elkaar kennen. Het eindresultaat is een inspirerende mini-docu.

Ons regionale project

De trainees zijn allemaal werkzaam binnen een Twentse gemeente en/of aangesloten regionale organisatie/samenwerkingsverband. Onderdeel van het traineeship is het uitvoeren van een regionaal project voor Twente. Na verschillende inspiratiesessies en bijeenkomsten in de regio, werd vastgesteld dat er behoefte is aan fijn en sociaal leven in Twente. Dit wilden de trainees graag uitbeelden aan de hand van een documentaire die gebaseerd is op het experiment van Arthur Aron (1997).

Het experiment van Aron

In 1997 bedacht Arthur Aron een experiment, waarin twee onbekenden elkaar 36 persoonlijke vragen stellen. Aron stelde dat door het stellen van deze vragen en de kwetsbaarheid die schuilgaat achter de antwoorden, participanten in een zeer korte tijd een intense band opbouwen.

Mini-docu: Kloof tussen inwoner en bestuurder

Soms wordt er geopperd dat er een kloof is tussen inwoners en lokaal bestuur. Is het daadwerkelijk zo erg gesteld? Arons experiment werd daarom uitgevoerd met inwoners en lokale bestuurders uit Twente. Pas achteraf werd de identiteit van de deelnemers bekendgemaakt. Na afloop van het experiment werd aan de deelnemers gevraagd hoe ze het ervaarden en welke verwachting ze hadden van de gesprekspartner.

De ontmoetingen en gesprekken leidden tot bijzondere momenten, want uiteindelijk zijn we allemaal mensen met een eigen verhaal. Het experiment is verwerkt tot een mini-documentaire, te bekijken via de volgende link: https://youtu.be/Wd_x-DJDFco

Meer projecten

‘Terug naar de stam en het kampvuur’

Expeditie Regio Zwolle – Hackathon

Gemeente Staphorst schrijf geschiedenis met inwonersparticipatie

Inspiratiemiddag Festina Lente – 20 mei

Inwonerparticipatie in ‘t kort

Mogen we voorstellen…