Netwerk Eigentijdse Volksvertegenwoordiging

Volksvertegenwoordigers willen meer in verbinding staan met de samenleving. Zij willen weten wat er speelt en welke geschikte werkvormen/participatie zij kunnen hanteren. Maar wat betekent dit voor hun rol? Bijvoorbeeld als het gaat om de controlerende rol en het borgen van democratische legitimiteit? Deze vragen blijven veelal abstract. Hoe maak je dat nu concreet voor je eigen raad, je eigen werk? Studio Vers Bestuur ondersteunt volksvertegenwoordigers in deze zoektocht. Wij ontwikkelen en bieden instrumenten aan om meer zicht te krijgen op de nieuwe rolinvullingen en de bijbehorende competenties.

Faciliteren van gesprekken
Vanuit Studio Vers Bestuur faciliteren we het gesprek binnen gemeenten op verschillende manieren. Gemeenteraden in Overijssel worden begeleid bij het voeren van het gesprek over nieuwe rolinvullingen en omgaan met initiatieven uit de samenleving.

Afwegingskader
We ontwikkelen een afwegingskader dat gemeenten in staat stelt in eigen huis (binnen de driehoek van college, raad en ambtelijke organisatie) en mét de betrokken externe partijen, het goede proces met elkaar uit te lijnen en in te richten.

Serious game Blik op Bestuur
De serious game Blik op Bestuur is één van de tools die we met raadsleden, statenleden, griffiers, ambtelijke vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen en provincie hebben ontwikkeld. Het is een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan over nieuwe manieren van samenwerking tussen overheid en samenleving. Lees hier meer over de serious game Blik op Bestuur.

Meer weten?
Wil je meer weten over wat we doen, wat we leren en wat we wellicht voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met S. van Rooij.