IJsselheem – HBS Kampen

25 april 2022

Een van onze lerende partners is sinds kort IJsselheem. IJsselheem is een vooruitstrevende organisatie gericht op ouderenzorg. Met bijna 3.000 medewerkers werkt IJsselheem in de regio’s Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Heerde en Hattem.

De zorg. Een sector die net als vele sectoren wel wat bestuurlijke vernieuwing kan gebruiken. IJsselheem heeft het lef zich kwetsbaar op te stellen. IJsselheem durft te zeggen wij willen het anders doen en weten niet hoe. De vraag vanuit IJsselheem is eigenlijk heel concreet: Op 1 januari 2024 gaat de deur open voor 44 nieuwe bewoners. Bewoners met een intensieve zorgvraag die graag zelfstandig hun eigen leven willen leiden.  

IJsselheem heeft hiervoor een nieuw concept ontwikkeld. Het pand aan het Engelenbergplantsoen 5 in Kampen is hiervoor aangekocht. In deze oude HBS wil IJsselheem het gevoel van ‘thuis’ maximaal laten zijn. Thuis, met ruimte voor eigen spullen, persoonlijke herinneringen en gewoonten. Omdat dat zo persoonlijk is, wordt er ruimte geboden aan bewoners en hun familie om hun ‘thuis’ vorm te geven. Dit gaat IJsselheem doen door in te zetten op participatie en co-creatie, binnen een aantal kaders die er al zijn en/of die we belangrijk vinden. 

In de gesprekken die wij tot nu gevoerd hebben met de medewerkers van IJsselheem zijn wij als Studio Vers Bestuur keer op keer geraakt door de betrokkenheid. En ook telkens opnieuw doordrongen van het feit dat het, ook in de zorg, anders moet, dat het anders kan! 

In de maanden april, mei en juni 2022 gaan wij publieksbijeenkomsten organiseren voor iedereen. Wie is iedereen? Letterlijk iedereen. Wees welkom! Doe en leer mee in dit lerend partnerschap.

Meer projecten

Gemeenteraad Haaksbergen

Co-creatie Spoolde – Zwolle

Proeftuinen verkeersveiligheid – Overijssel

Jongeren en hun omgeving – Dinkelland

Een nieuwe dorpsvisie – Boekelo

Transitiemanagement – Zwolle