Mini-burgerbegroting – Hellendoorn

Na een proces van zeker een half jaar konden inwoners eind januari zelf beslissen over het cultuurbeleid van de komende jaren. Het afgelopen half jaar heeft Hellendoorner Cees op verzoek van soms een inwoner, een raadslid of een groep jongeren de ‘cultuurcaravan’ op allerlei plekken in de gemeente neergezet. In de ‘cultuurcaravan’ werden gesprekken gevoerd over het cultuurbeleid in de gemeente Hellendoorn.

Daar gingen vanzelfsprekend ook de nodige stappen aan vooraf. Stevige gesprekken werden er gevoerd over wat het betekent om, zoals de raad zegt, het cultuurbeleid over te laten aan inwoners. De Hellendoornse raad heeft dit uitvoerig vooraf met elkaar doorleefd, omdat ze wilde dat het geen eenmalig traject zou worden en ze als raad als geheel betrouwbaar wilden zijn als partner in dit proces. Vervolgens is ook heel bewust de keuze gemaakt: dit experiment durven we aan met elkaar! Dus geen gemeenteraad die na afloop nog over de voorstellen wil kunnen besluiten: nee, de gemeenteraad neemt de uitkomsten van de mini-burgerbegroting 1 op 1 over. Natuurlijk wel onder voorwaarde dat een brede groep Hellendoorners dan mee doet in de besluitvorming en het niet alleen de ‘usual suspects’ zouden zijn.

En zo was er eind januari 2018 een mini-burgerbegroting. Een middag waarvoor aselect inwoners waren uitgenodigd en waarbij via een systeem met muntjes snel en toch evenwichtig grote groepen mensen tot een gedragen prioritering rondom cultuur zijn gekomen. Een complete documentaire over het hele proces volgt maar hoe mini-burgerbegroting in zijn werk gaat, delen we alvast!

Meer projecten

IJsselheem – HBS Kampen

Gemeenteraad Haaksbergen

Co-creatie Spoolde – Zwolle

Proeftuinen verkeersveiligheid – Overijssel

Jongeren en hun omgeving – Dinkelland

Een nieuwe dorpsvisie – Boekelo