CultuurCaravaan – Hellendoorn

Cultuur is van iedereen! De gemeenteraad van Hellendoorn geeft ruimte aan haar inwoners om zelf te bepalen hoe het beschikbare geld voor cultuur binnen de gemeente Hellendoorn de komende jaren ingezet moet worden.

CultuurCaravaan

In het najaar van 2017 trok een CultuurCaravaan door de gemeente Hellendoorn. Op tal van avonden, gesprekken en bijeenkomsten konden inwoners laten zien en horen wat cultuur is en wat zij belangrijk vinden aan het culturele leven in hun gemeente. Uit dit aanbod van kansen en mogelijkheden maakte een team van inwoners, raadsleden, experts uit de cultuursector en ambtenaren een totaaloverzicht. Vervolgens werd elk initiatief bekeken en vergeleken met het huidige cultuuraanbod. Is het idee immers wel van toegevoegde waarde?

Samen brengen ideeën

Begin 2018 kwamen al die ideeën, wensen, plannen, dromen bij elkaar op een fysieke plek in de gemeente. Samengebracht, in welke vorm dan ook. Als A4’tje, foto, sketch, rondleiding, gedicht, lied of film. Er kwam van alles voorbij.

Samen vormgeven

Een vertegenwoordiging van inwoners maakte hieruit een keuze: wat wordt het cultuuraanbod in Hellendoorn in 2018? Wat gaan we klaarstomen voor 2019? Wat moet nog verder worden onderzocht? Daarbij is het niet zo dat de gemeente de initatieven overnam. Ze bleven van de initiatiefnemers, maar er werd wel gekeken of ze hulp nodig hadden. Bijvoorbeeld door ze te helpen aan de juiste contacten. De cultuurmanifestatie wordt jaarlijks herhaald. Zo wordt het hele cultuuraanbod in de gemeente Hellendoorn vormgegeven door de inwoners van de gemeente.

Cultuurcaravaan “The Movie”

Via de CultuurCaravaan hebben inwoners van de Gemeente Hellendoorn de cultuurvisie bepaald. Dit proces hebben we op film vastgelegd.

Rol Studio Vers Bestuur

Studio Vers Bestuur begeleidde het proces op ambtelijk en bestuurlijk niveau. Vragen als ‘wat betekent dit voor mijn rol als raadslid?’ en ‘hoe zorg je er samen met inwoners voor dat het proces tot goede resultaten leidt?’ stonden centraal.

Meer projecten

Proeftuinen verkeersveiligheid – Overijssel

Jongeren en hun omgeving – Dinkelland

Een nieuwe dorpsvisie – Boekelo

Transitiemanagement – Zwolle

Subsidiebeleid tegen het licht – Twenterand

De Levensboom – Staphorst