Een nieuwe dorpsvisie – Boekelo

Een nieuwe dorpsvisie
De democratisch gekozen dorpsraad van Boekelo (stadsdeel West van de gemeente Enschede) wil met het hele dorp een nieuwe dorpsvisie maken. Niet alleen de mensen die altijd al meedoen, ‘the usual suspects’, maar ook de mensen die nooit meedoen met ‘werkgroepjes’ of deelnemen aan inloopavonden. Hoe doe je dat, was de leervraag van de dorpsraad aan Studio Vers Bestuur.

Twee publieksessies
Er zijn tot nu toe twee publieksessies georganiseerd. Tijdens de eerste sessie waren ongeveer 60 mensen aanwezig. We deelden onze leerervaringen en we hebben gevraagd of de deelnemers op persoonlijke titel wilden meenemen naar de tweede sessie. Tijdens beide bijeenkomsten werd met de deelnemers verkend welke thema’s/onderwerpen in de dorpsvisie terecht zouden moeten komen. Ook wordt verkend hoe zij zelf mede-eigenaar kunnen worden van deze visie. Dit om te voorkomen dat er weer een uitgelijnd proces ontstaat van ‘raadplegen’ en ‘betrekken’, met alleen de dorpsraad als ‘eigenaar’.

Andere dorp haakt aan
De nieuwe dorpsvisie leeft in de samenleving. Zo is de dorpsraad van Sint Isidorushoeve ook aangeschoven bij de tweede sessie. Wat zou een dergelijke beweging voor hun gemeenschap betekenen?

Benieuwd naar het vervolg? Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Meer projecten

IJsselheem – HBS Kampen

Gemeenteraad Haaksbergen

Co-creatie Spoolde – Zwolle

Proeftuinen verkeersveiligheid – Overijssel

Jongeren en hun omgeving – Dinkelland

Transitiemanagement – Zwolle