Capellenborg

Slim fietspad project

Leerlingen van de Capellenborg denken na over een veiligere en betere fietsverbinding tussen Wijhe en Deventer. Met Geofort, een variant op het populaire spel minecraft ontwerpen de leerlingen niet alleen een fietspad, ze ervaren ook hoe het is om raadslid of burgemeester te zijn.

Fietsroute Deventer – Wijhe
Om leerlingen direct te kunnen betrekken is er gekozen voor een situatie waar de jongeren dagelijks mee te maken hebben. Elke schooldag fietsen er veel kinderen vanuit Deventer naar de Capellenborg en andersom. De Capellenborg krijgt regelmatig signalen van leerlingen en ouders over onveilige situaties op weg van en naar school.  De leerlingen hebben in maart zelf foto’s gemaakt van wat in hun ogen onveilige plekken op de route tussen Wijhe en Deventer zijn.

Info markt met professionals
De initiatiefnemers hebben een info markt georganiseerd voor de circa 30 leerlingen van de Capellenborg die meedenken over een veiliger en beter fietspad. Op de info markt die plaats vond op 27 maart, waren professionals aanwezig. Naast politie, het Oversticht, TAUW, Witteveen + Bos waren ook een aantal lokale politieke partijen aanwezig. Het doel van de info markt was om de leerlingen kennis te laten maken met professionele partners die allemaal van invloed kunnen zijn op het verbeteren van de fietsroute. De leerlingen kregen inzicht in de mogelijkheden voor verbetering maar ook randvoorwaarden voor het ontwerp.

Aan de slag
Met de informatie die de leerlingen tijdens de info markt hebben opgedaan, gaan ze goede en veilige ideëen voor het fietspad uitwerken. Dit doen ze door middel van Geofort, een serious game dat lijkt op Minecraft.

Presentatie aan de gemeenteraad
Eind juni presenteren de leerlingen hun advies voor een beter en veiliger fietspad aan de gemeenteraad. Studio Vers Bureau ondersteunt in dit experiment de dialoog tussen leerlingen met frisse ideeën en de gemeente. De komende maanden oefenen niet alleen de leerlingen, maar dus ook de gemeente in dit experiment hoe er samen gewerkt kan worden. Met een goede fietsroute als resultaat.

Lees ook: De Stentor: leerlingen Capellenborg voelen experts aan de tand

Meer projecten

Jongeren en hun omgeving – Dinkelland

Een nieuwe dorpsvisie – Boekelo

Gemeente Zwolle

Gemeente Twenterand

Gemeente Staphorst

Gemeente Hellendoorn